Is zangles iets voor mij?

Is zangles iets voor mij?

Wat doe je in de zangles en is het iets voor jou?

Wat is zangles?

In een zangles doe je oefeningen om je stem te verbeteren. Je leert waar elke oefening goed voor is. Daarna pas je wat je in de oefening doet ook toe in liedjes of stukken die je leuk vindt om te zingen. Dat spreekt allemaal al wel voor zich.

Zelf je stem verbeteren

Maar wat ook een belangrijk onderdeel is van zangles is om te spelen met je stem. Om te ontdekken hoe jouw stem werkt, moet je van alles proberen, zelfs soms lelijk zingen.

Je stem is een ingewikkeld apparaatje dat je van buiten niet kunt zien. Je kunt dus alleen maar voelen wat je aan het doen bent en horen hoe dat klinkt. Hoe meer je probeert, hoe meer je leert welke bewegingen je allemaal kunt maken om je stem en je klank wel of niet te helpen. In de zangles leer je hoe je jezelf feedback kunt geven of iets werkt of niet.

Elementen zangles

Hieronder een aantal activiteiten die je in de zangles kunt tegenkomen:
– Ademoefeningen
– Oefeningen om de stem flexibeler te maken
– Een canon zingen
– Harder en zachter zingen
– Een lied eerst lager en dan hoger zingen
– Zingen met microfoon
– Van bladmuziek zingen
– Ontdekken waar je borststem en je kopstem zitten

Is zangles iets voor mij?

Hoe weet je of zangles iets voor jou is? Je kunt wel veel van zingen houden, maar is zangles dan direct een goed idee? Er zijn verschillende manieren waarop je je stem kunt verbeteren. Hieronder noem ik er vier:

1. Meer zingen

Voor de meeste mensen geldt: hoe meer je zingt, hoe makkelijker het wordt. Je kunt dus in een koor zingen of zelf liedjes zingen en daarmee kan je stem flexibeler worden en vooruit gaan. Vergelijk het met zelf iedere week drie keer een halfuur hardlopen. Trek sportschoenen aan en gaan. Je conditie zal sowieso beter worden. Je kunt verder en sneller lopen. Je let er alleen niet op hoe je loopt en je volgt geen trainingsschema.

Als je structureel meer zingt, kun je alleen daar al een heel eind mee komen. Maar het kan zijn dat je op een gegeven moment tegen een muur aan zingt. Misschien krijg je pijn tijdens het zingen, of haal je een hogere noot niet. Meer zingen is alleen maar harder tegen die muur aan duwen en lost je probleem niet op.

Je kunt dan gaan kijken naar de verschillende vormen van zangles hieronder. Deze opties geven je meer structuur om je probleem op te lossen.

2. Volg een (online) training met oefeningen

Met een online cursus of video’s op Youtube kun je al heel veel tips krijgen om je zangstem te verbeteren. Er is heel veel gratis materiaal te vinden op internet, maar je moet wel een beetje zoeken. Het kan ook de moeite waard zijn om een cursus te kopen. De cursussen van Cheryl Porter zijn erg goed. Met zo’n cursus krijg je meer richting, een trainingsschema, in het zingen. Docenten op Youtube die ik goed vind zijn:

Dr Dan

Cheryl Porter

Freya Casey

Het voordeel is dat je thuis makkelijk weer verder kunt met veel verschillende oefeningen en je daarmee je stem dus weer op een nieuwe manier leert gebruiken.

Het nadeel is dat je alleen jezelf feedback kunt geven of je het goed doet. Omdat onze hersenen lui zijn, zullen we iets al sneller best ok vinden, terwijl we beter nog even wat door hadden kunnen oefenen. Ook kan het zijn dat je net niet bezig bent met het probleem dat het belangrijkst voor jou is om op te lossen.

Daarom kan het handig zijn om ook een opgeleide zangdocent te hebben om je te volgen. Dat kan met zangles in een groep en met individuele zangles.

3. Zangles in een groep

Zangles in een klein groepje kan heel leuk zijn. Je hebt steun aan elkaar en je kunt ook nog van elkaar leren. Wat jij wel kan, kan de ander nog niet en andersom. Je kunt jezelf nog steeds horen en omdat het groepje klein is, krijg je ook individuele aandacht van de docent. Hierdoor krijg je de feedback die je juist nodig had.

Je kunt genieten van de klank die je samen kunt maken en misschien zelfs meerstemmig zingen.

Thuis kun je verder met de oefeningen en het lied uit de les. De bovenstaande manieren om je stem te verbeteren kun je dus ook nog steeds gebruiken. Maar nu leer je ook welke oefeningen jij nodig hebt.

Voor beginners is zangles in een groep een goede manier om kennis te maken met zanglessen.

4. Individuele zangles

Als je graag veel aandacht van de docent hebt, dan kun je het beste individuele lessen nemen. Daarmee weet je zeker dat je in de lessen bezig bent met wat jij kunt en wil leren. Je kunt de liedjes en stukken in overleg met je docent kiezen. Je kunt makkelijk even een andere muziekstijl proberen. Je hebt dus alle vrijheid om de lessen samen met je docent in te richten.

Individuele lessen zijn duurder dan groepslessen en om het de prijs waard te maken is het wel belangrijk dat je door de week genoeg tijd maakt om zelf te zingen en de oefeningen en liedjes te herhalen.

Zeker als je gevorderd bent of een heel persoonlijk doel hebt met de zanglessen, dan zijn individuele lessen de juiste keuze!

Welke zangmethode volg je in de zanglessen?

Er zijn een heleboel verschillende zangmethoden. Boukje is voornamelijk opgeleid in de belcantomethode en Voice Construction® methode van haar docent Maurits Draijer. Daarnaast heeft zij kennis van de algemene principes van CVT en EVTS.

Voice Construction geeft veel zangleerlingen een hele goede basis om de stem krachtiger en gezonder te laten klinken. Je leert hoe je je lichaam in kunt zetten om over barrières in de stem heen te komen. Daardoor kun je snel hoger en met meer volume zingen zonder dat je last krijgt van je stem.

Zowel voor lichte (pop, musical) als klassieke muziek kun je met Voice Construction direct aan de slag.

Zangles Studio MusicalMente

Waarom zangles in Studio MusicalMente in Den Haag?

In 2018 zijn Boukje en Luca Studio MusicalMente begonnen. Zij wilden een muziekschool maken waarin je als leerling de volle mogelijkheid krijgt om je muzikaal te ontwikkelen.

In de lessen krijg je aanwijzingen die op jouw situatie van toepassing zijn. Onze lessen zijn in het gebouw In het Koorenhuis in het centrum van Den Haag. Het gebouw bruist van de muziek en andere cultuur. Onze ruimte is volledig ingericht op het muziek maken.

We richten ons voornamelijk op volwassenen en hebben daarom lespakketten met groepslessen gemaakt die ingericht zijn op het drukke leven van volwassenen.

Zangles kosten

De prijzen zijn verschillend voor lessen in groepsverband of individuele lessen.  Voor groepslessen is het tarief  €34,90 per les van 60 minuten. Dit zijn de tarieven die gelden voor een rittenkaart van 10 lessen. 

Bij individuele lessen voor kinderen/volwassenen onder 21 jaar betaal je €35,62 voor een les van 45 minuten, en €47,50 voor een les van 60 minuten. Voor volwassenen ouder dan 21 jaar hanteren wij prijzen van €43,15 voor een les van 45 minuten, en €57,50 voor een les van 60 minuten. Dit zijn de tarieven die gelden voor een rittenkaart van 10 lessen.

Boek je eerste zangles in Den Haag

Ben je nieuwsgierig naar zanglessen, boek dan vooral hieronder een proefles Voor € 15. Klik hiervoor ‘vocal lesson try-out’ aan en zoek een tijdslot dat je uitkomt. Als je op ‘week’ klikt, krijg je een kalende met mogelijke tijden. Je kunt de proefles minimaal over 7 dagen boeken.

Wie is zangdocent Boukje? - Lees haar verhaal

“Ik zat al op mijn tweede met mijn moeder achter de piano te zingen. Maar dat betekent niet dat ik ook direct een muzikaal wonderkind was. Ik volgde veel muzieklessen: cello en piano. Pas op mijn 17e nam ik daarbij ook zangles. Zuiver zingen en noten lezen kon ik tegen die tijd wel, maar wat je verder allemaal met je stem kon was een compleet nieuwe wereld.

Na een aantal jaar lessen bedacht ik dat het tijd was om naar het conservatorium te gaan om zang te studeren. Ik deed auditie op drie plekken, werd bij twee afgewezen en bij de andere ternauwernood aangenomen voor de vooropleiding. (Eén van mijn docenten daar zei later dat ze bij mijn auditie dacht dat ik niet kon zingen.)

MAAR ik werd aangenomen voor die vooropleiding (door Hanneke Kaasschieter, zonder haar was ik geen zangeres geweest nu). Op het conservatorium van Tilburg (Bachelor) en van Den Haag (Master) had ik zes fantastische docenten die mij heel veel leerden over hoe ik mijn stem goed kon inzetten.

Tijdens een groot deel van mijn studie kon ik alleen maximaal een uurtje zingen zonder schor te worden. Het zou volgens verschillende docenten niet aan mijn zangtechniek liggen, maar ook bij de Kno-arts werd er niets gevonden. Na mijn studie dacht ik eigenlijk dat mijn stem niet geschikt was om langere tijd te zingen. En dat ik dus niet geschikt was als zangeres.

Gelukkig kwam toen Maurits Draijer op mijn pad (zonder hem was ik geen zangeres gebleven). Met zijn methode Voice Construction kreeg ik ineens gereedschap in handen om over mijn stemproblemen heen te komen. Ik kon hoge tonen ineens vierhonderd keer makkelijker halen en daardoor bleek dat ik eigenlijk beter sopraan kon zingen in plaats van mezzosopraan (nee, dat is geen promotie, mezzosopraan zingen is ook fantastisch).

Waarom vertel ik dit allemaal? Omdat het illustreert dat een goede zangtechniek iets is wat je kunt leren! Ook zie je dat dit niet van vandaag op morgen af is. Dit hele verhaal is een pad van meer dan tien jaar!

 

Zin in Zingen?

Lees meer over de zanglessen van Boukje op deze pagina en boek direct een proefles in Den Haag voor €15.