Als je begint met zingen, is je doel vaak om beter te leren zingen met een mooiere klank. En natuurlijk is het goed om na te streven om mooier te zingen. Niemand wil klinken als de zeemeeuw uit De Kleine Zeemeermin.
Maar is mooier proberen te zingen altijd handig als je net met zanglessen begint? Stel, je neemt een eerste lied om je tanden in te zetten. Je moet hier alle noten goed in zingen, je mag niet vals zingen, je mag niet als een zeemeeuw klinken en je mag ook geen druk voelen bij je stem. Je bent fan van de artiest die het zingt, maar je denkt ook dat jij nooit zo zou kunnen zingen. Je wil verder ook je eigen geluid hebben.
Dat is alsof je begint met poolstokhoogspringen en denkt dat je in één keer over de drie meter springt (waarschijnlijk knal je de eerste keer tegen de mat aan). Of dat je een meerlaagse taart met zelfgeknutselde decoraties wilt bakken, terwijl je nog nooit één cake hebt gemaakt.
Als ‘mooi’ zingen het enige uitgangspunt is, dan leg je de lat te hoog. Bij poolstokhoogspringen begin je ook eerst alleen met het op de goede manier vast houden van je stok en daarmee de juiste aanloop doen. Verder moet je krachttraining doen, zodat je sterk genoeg bent om jezelf over die lat te hijsen. (Zelf ben ik nooit verder gekomen dan het aanloopje).
Bij zingen moet je ook eerst zorgen dat je fundamenten goed zijn. Dat is je zangtechniek. Je begint in het lied daarom misschien met oefenen om minder hees of minder geknepen te zingen. Waarschijnlijk wordt het ook mooier daardoor, maar dat is een bijwerking. Het kan ook zijn dat het eerst juist minder mooi klinkt, omdat je nog niet alle controle hebt over je nieuwe techniek. Daar moet je je overheen zetten.
Verder kun je oefeningen of stukken doen om je stem sterker te maken. Bij sommige oefeningen kun je klinken als een zeemeeuw. Bij sommige stukken gaat je stem overslaan en klink je als een stervende haan. Als je dit probeert te voorkomen door je in te houden, dan klinkt het misschien in eerste instantie mooier. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je je stem uitdaagt om iets nieuws te proberen en zo sterker te worden.
Ik blijf hierboven expres algemeen, omdat deze je soms door een zure appel heen moet bijten ongeacht wat voor soort techniek je aan het leren bent.
Er is dus geen knopje dat je aan kunt zetten waardoor onmiddellijk fantastisch klinkt. Gelukkig zijn er wel trucjes en trainingen om je te helpen, maar die zijn er in eerste instantie om ervoor te zorgen dat je gezond leert zingen en waardoor alle mogelijkheden van jouw stem worden geopend.
Pak daarom die poolstok en knal een paar keer tegen de mat aan, maar wel met het goede aanloopje. Maak eens een hele lekkere taart die toch inzakt nadat je hem uit de oven haalt. En zing eens een stuk zonder valse lucht, terwijl je klinkt als een stervende haan.
Ik geloof erin dat iedereen zijn muzikaliteit kan verbeteren. Je hoort uitdaging te krijgen in de muziekles, zodat je altijd iets nieuws leert, ongeacht of je beginner bent of gevorderd.
Boukje van Gelder