Als je eigen stemgeluid en stijl het hoogst haalbare bij het zingen is, heb ik goed nieuws: je zingt altijd met je eigen stemgeluid en jouw stemgeluid is uniek. Zelfs als je een andere zanger nadoet, heb je nog je eigen stemgeluid. Daar hoef je niets voor te doen. Maar welke soort muziek past dan goed bij jouw stemgeluid? Is dat André Hazes of Pavarotti? Is dat Billie Eilish of Beyoncé?
Wat mij betreft kun je alles zingen wat je wilt. Er zijn maar een paar dingen belangrijk als je een liedje wilt kiezen. De klankkleur van jouw stem tegenover de zanger van jouw keuze hoort daar niet bij. Ik heb een leerling die ‘My Heart Will Go On’ uit de Titanic zingt in operastijl, omdat zij dat het leukst vindt.
Er zijn overal covers te vinden die totaal niet lijken op het origineel. Of uitvoeringen van klassieke stukken met totaal verschillende versies. Kijk bijvoorbeeld naar deze voorbeelden:
Al deze uitvoeringen/covers/originelen zijn de favoriete uitvoering van mensen. Jouw stemtype of stemkleur hoeft dus totaal niet overeen te komen met die van jouw favoriete zanger om daar een lied van te kunnen zingen. Je zingt je eigen lied.
Wat is dan wel belangrijk?
Het belangrijkste is dat het lied jou aanspreekt om te zingen. Het hoeft niet direct je lievelingslied te zijn, maar je moet er in ieder geval geen aversie tegen hebben, want dan ga je het ook niet oefenen. Stel dat je op zangles een lied krijgt om beter hoog te zingen en je vindt het na drie keer luisteren en proberen echt niets, vraag dan om een ander lied. Er is genoeg muziek op de wereld dat je echt niet iets hoeft te zingen dat je niet leuk vindt. Als je docent geen ander lied weet, kun je ook zelf op zoek naar iets wat voor jou in hoogte uitdagend is en je docent voorstellen of het kan.
Het enige objectieve criterium voor een liedje is toonhoogte. Als iets te hoog of te laag is voor wat jouw stem kan, is het niet handig om het te zingen. Als je het toch wilt zingen, probeer dan een hogere of lagere versie te vinden, zodat het je wel lukt. Wees hier niet eigenwijs in. Een beetje hoger dan je nu aan kan is prima, maar veel te hoog (of te laag) wordt een lijdensweg. Dan kan het zijn dat je je gaat forceren of dat je gefrustreerd raakt. Denk nooit: ik hoor dit gewoon te kunnen.
Kies verschillende soorten liedjes. Als je je stem echt wil ontwikkelen, is het goed om verschillende klanken uit te proberen. Dan weer wat meer hoog in de borststem (roepen), dan weer wat zachter en dieper in de laagte of bijvoorbeeld hoger in de kopstem (zoals een gil). Neem eens een snel lied met loopjes en daarna een langzaam lied met eindeloze lijnen. Als je luistert naar Beyoncé heeft zij zo veel controle over haar hele stem. Zij kan zoveel variatie maken in haar stemkleur. Dat komt doordat zij alles probeert en niet maar één soort geluid. Je maakt dus altijd je eigen geluid, maar je kunt wel heel veel soorten geluiden maken met je stem. Hoe meer je probeert, hoe meer controle en kracht je krijgt. Als je klassiek wilt zingen, kun je dus best ook popliedjes zingen en andersom. En als je Bach op een pop-manier wil zingen, mag dat ook. Je wordt alleen niet uitgenodigd om te soleren bij de Nederlandse Bachvereniging.
Maak je vooral niet te druk dat een lied niet bij jouw stem past, omdat jij een lichte stem hebt en de zanger die jij kent een diepe stem. Of omdat de zanger veel vibrato heeft en jij superstrak zingt. Zo lang jij het lied mooi vindt en het past binnen je huidige ontwikkeling, dan kun je het zingen.