Welke zangmethoden zijn er?

7 zangmethodes op een rij

Er zijn zoveel verschillende zangmethodes ter wereld dat het onmogelijk is om ze allemaal te noemen in dit artikel. Ik noem hier degenen waar ik zelf mee in aanraking ben geweest of waarvan ik weet dat er veel docenten zijn die hierin lesgeven. Iedere methode is erop gericht om vrijer te zingen en de stem tot bloei te laten komen.

Ik heb met alle hieronder genoemde technieken behalve Universal Voice enige ervaring. Ik heb in mijn eigen woorden kort de techniek uitgelegd en een link bijgevoegd met meer informatie van iemand die echt les geeft in die techniek.

Complete Vocal Technique - CVT

CVT geeft de stem heel schematisch weer in drie basisprincipes (de techniek) en vier verschillende stemfuncties. De basisprincipes zijn: Ademsteun, Noodzakelijke Twang en vermijd een vooruitgestoken kaak en lipspanning. Als je de instelling van die drie goed hebt, kun je experimenteren met de stemfuncies (soort standen van de stem): Neutral, Curbing, Overdrive, Edge. In ieder gezongen stuk kun je zoeken welke stemfunctie jij of een willekeurige zanger gebruikt. Aan iedere stemfunctie zitten regels vast. Zo kun je Neutral wel zingen met lucht (wat hesige klank), maar Overdrive niet. Binnen een stemfunctie kun je dan door de stand van bijvoorbeeld je tong of je strottenhoofd een andere kleur maken.

CVT is een heel overzichtelijke techniek waarin je stap voor stap je zangtechniek kunt verbeteren. Het wordt gebruikt voor alle stijlen. Voor sommige mensen is het te schematisch en rigide.

https://completevocal.institute/complete-zangtechniek/

Estill Voice Training – EVT

EVT is ontwikkeld door Jo Estill. Zij heeft heel veel onderzoek gedaan naar de werking van het lichaam en de stem bij zingen en spreken. Hierop heeft zij een techniek gemaakt die het lichaam moet voorbereiden op een optimaal geluid voor de gekozen stijl om in te zingen. Dit gaat vanuit drie pijlers: power (de ademhaling), source (de stembanden) en filter (alles wat er boven de stembanden gebeurt). Door deze drie pijlers volledig te beheersen kan een zanger kiezen welke klank hij/zij wil gebruiken en deze altijd op een gezonde manier voortbrengen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over controle van de lippen, tong, het zachte gehemelte, de schouderspieren en de nek. 

Met de controle over de power, source en filter kun je zes soorten klanken maken en deze mixen: Speech, Falsetto, Sob, Twang (Oral and Nasal variations), Belting, Opera.

Deze methode is net als CVT bedoeld voor alle stijlen. Ook EVT maakt als het ware een schema van de stem en het lichaam bij zingen, maar uitgebreider dan CVT. Hierdoor kan het voor sommige mensen wat ingewikkeld worden, maar dat zal ook van de zangdocent af hangen.

Op de officiële website van EVT staat vrijwel niets praktisch gratis over de methode, dus daarom een Nederlandse website met wat meer uitleg:

https://vocalisten.nl/estill-voice-training/

Universal Voice – UV

Universal Voice is een Nederlandse methode met overlap tussen EVT en CVT. Het combineert het volledig schematische van CVT met de kennis van EVT. Net als in EVT zijn er de drie pijlers: power (adem), source (stemplooien) en filter (klankruimte), maar daar wordt ook ‘houding’ aan toegevoegd. Met deze pijlers kun je verschillende klankkenmerken maken, bijvoorbeeld toonhoogte, luidheid en klankkleur. Je leert de drie pijlers zo inzetten dat je de ieder klankkenmerk verschillend kan toepassen. Dit kun je ook doen in vier stemkarakters: speech, belting, whisper, classical.

UV is een uitgebreide techniek die toch ook voor beginners goed te begrijpen is door de schematische opzet. Zangers die les krijgen in deze techniek zijn er over het algemeen heel enthousiast over.

https://universalvoice.nl 

Belcanto (alleen klassiek)

Belcanto is eigenlijk meer een verzamelnaam voor zangtechniek om klassieke (Italiaanse) opera’s te leren zingen. Het gaat in belcanto over het controleren van de ademstroom vanuit je buik, zodat je vrije hoge noten kunt zingen en het legato perfect beheerst. Je leert om je klank uniform te krijgen over de hele breedte van je stem. Ook wordt er veel nadruk gelegd op uitspraak en het helder zingen van klinkers. Het is een traditionele techniek waarvan de eerste leermeesters eeuwen geleden leefden.

Je kunt ook via iets als UV zingen op een belcantomanier, dus in die zin is het geen aparte techniek. Vanuit de traditie is er echter veel overgedragen over hoe je moet zingen. Dit is op sommige punten fantastisch en op andere punten totaal achterhaald.

Lichtenberger

Deze methode staat haaks op methodes als UV of EVT. In lichtenberger zijn er geen pijlers als adem en houding. Er wordt puur gewerkt vanuit de klank en waar je deze ervaart. Door de klank te sturen, gaat neemt het lichaam uiteindelijk automatisch de meest efficiënte houding aan voor de stem.

Mooi aan deze methode is dat er geen keurslijf is voor een zanger. De methode gaat ervan uit dat er voor iedere persoon een andere efficiënte stand is en dat de persoon deze zelf kan vinden met sturing van de docent. Als je echter op zoek bent naar duidelijke antwoorden over hoe je beter kunt zingen, is deze methode niets voor jou.

https://vocalisten.nl/lichtenberger-methode/

Stembevrijding

Zit je stem vast en ben je totaal niet van gepiel op spierniveau en techniek. Wil je gewoon lekker kunnen zingen? Dan kun je eens kijken of stembevrijding iets voor je is. Dit is zingen in combinatie met spiritualiteit. De methode is erop gericht om je barrières bij het zingen te doorbreken en daardoor maximale expressie te bereiken.

Ik wil deze methode noemen, omdat het een heel ander soort methode is dan de meeste zangmethodes en ik weet dat het sommige mensen zal aanspreken en kan helpen op zichzelf zingend uit te drukken. Het is ook gemixt met coaching op persoonlijk niveau en er komen healing,  klankschalen en edelstenen bij kijken (Ik spreek uit onvrijwillige ervaring). Dit terwijl het geen opgeleide psychologen zijn.

https://innersinging.nl/stembevrijding-privesessie-den-haag/

Voice Construction

Zelf word ik op dit moment opgeleid om les te geven in de Voice-Construction-methode van Maurits Draijer. Met deze methode leer je om natuurlijke reacties van het lichaam (schrik en schreeuw) om te zetten in bewuste instellingen voor het zingen. Je krijgt duidelijke aanwijzingen hoe je je stem optimaal in kunt zetten tijdens het zingen, zonder dat er op ieder detail op spierniveau wordt gekeken wat je moet doen. De techniek gaat er namelijk van uit dat je hersenen helemaal niet in staat zijn om verschillende dingen tegelijkertijd aan te sturen. Je gaat op zoek naar de voor jou meest efficiënte route om klaar te staan voor jouw noten.

In mijn ervaring is deze techniek wezenlijk anders dan welke andere techniek ik heb gehad (buikademhaling is bijvoorbeeld niet aan de orde). Je kunt hier heel snel goede resultaten mee behalen.

 https://voiceconstruction.nl/voiceconstruction/

Gewoon zangdocent

 

Er zijn heel veel zangdocenten die geen enkele (gecertificeerde) methode op hun website hebben. Dat is omdat veel docenten (net als ik) met veel methodes in aanraking zijn gekomen en per leerling bekijken wat de beste manier is om deze persoon verder te brengen. Dat hoeft zeker niet slecht te zijn. De meeste bovenstaande methodes komen in eerste instantie ook gewoon voort uit het onderzoek van één docent. Kijk goed bij een proefles of de manier van lesgeven van een docent echt bij je past, ongeacht wat de methode is.

Schema

 

Voor de schematische mensen onder ons nog een schematische weergave van de verschillende technieken op een rij:

Zin in Zingen?

Lees meer over de zanglessen van Boukje op deze pagina en boek direct een proefles voor €15.